om maja

Sagt:

”Hon lyckas på ett närmast unikt sätt, ofta i nära samarbete med ny och ännu pågående forskning, med konststycket att skriva oerhört spännande och medryckande berättelser”

”Maja Hagerman har förmågan att fängsla och nå nya läsargrupper. Hon greppar över en mycket lång tid av vår historia på ett unikt sätt.”

3429191_2048_1152

Maja Hagerman har skrivit flera prisbelönta fackböcker om svensk historia och är hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon skriver regelbundet i Dagens Nyheter, kolumner kring temat samtid-minne-historia, och även krönikor i hembygdsrörelsens tidskrift Bygd och Natur.  Hon har en bakgrund som vetenskapsjournalist och började sin verksamhet inom radio och TV, med att berätta om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. Men sedan nästan femton år är hon författare på heltid och flitigt anlitad som föredragshållare.

Tillsammans med livskamraten filmaren Claes Gabrielson producerar hon även historiska dokumentärer, bland annat för Sveriges Television.

Maja har varit Sommarvärd i Sveriges Radio 2016 och 1997.

Intervjuer och pressklipp i urval

Några utmärkelser:

Svenska Akademins biografipris 2016

Nominerad till augustpriset 2015

Hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet 2012

Årets bok om svensk historia 2012.

Sällskapet De nio, särskilt pris 2009

Augustpriset 1996

Mer om priser och utmärkelser.